Óriási kereslet és kínálat, valamint egyre magasabb árak jellemzik az ingatlanpiacot az elmúlt néhány évben. A tét nem kicsi, ha saját lakhatásunkról vagy cégünk tevékenységének végzéséhez szükséges helyiségről van szó.

 • Aggódik, hogy nem kapja vissza a kauciót?

 • Szorong, hogy esetleg a bérbeadó váratlanul kitessékeli a bérleményből?

 • Fél attól, hogy a bérleti díj oly mértékben fog megemelkedni,  melyet már nem tud majd megfizetni?

A pozitív első benyomás és a szimpátia koránt sem elegendő egy biztonságos bérleti jogviszony megkötéséhez és fenntartásához.

MIBEN SEGÍT A DR. HORVÁTH ANIKÓ ÜGYVÉDI IRODA?

Tudta?

Ingatlan bérbeadás során a bérlő részéről az első és legfontosabb annak a kérdésnek a tisztázása, hogy az adott személy valóban jogosult-e kiadni az ingatlant. Számos visszaélésről hallhattunk már, mely során nem hogy a birtokbavétel nem valósult meg, de a befizetett előleg/kaució is kárba veszett.

Ezért szükséges egy friss, néhány napnál nem régebbi ingatlan tulajdoni lap beszerzése, majd annak a szerződéskötés napján történő ellenőrzése.

Ne dőljön be egy régi adásvételi szerződésnek! Kizárólag az említett dokumentumtípus fogadható el a tulajdonosi jogviszony, valamint az ingatlanon fennálló egyéb jogok igazolására. Abban az esetben, ha nem ingatlan tulajdonostól, hanem bérlőtől veszi ki a lakást, természetesen szükséges elkérnie a bérleti szerződést. Amennyiben haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanról van szó, a kiadásnála haszonélvezőnek előbérleti joga van.

Egy jogszerű, mindenre kiterjedő ingatlan bérleti szerződés megvédi érdekeit!

Tévhit, hogy csak ingatlan adásvétel során szükséges az írásbeli megállapodás. Fontos, hogy bérlőként még akkor is ragaszkodjon a szerződéshez, ha az ingatlant kiadó ettől egyébként eltekintene. Ez nem csak egy kellemetlen formalitás, hanem egy létfontosságú lépés. Ha ezt elmulasztja, nem fogja tudni igazolni, hogy valóban jogosan használja-e a lakást, illetve a befizetett kauciót is elveszítheti.

EGYEDI SZERZŐDÉS

Számos ingatlan eladó, bérbeadó úgy gondolja, ingatlan bérleti szerződés gyanánt bőven elegendő egy néhány mondatos dokumentum, rögzítve benne az olyan alapvető információkat és feltételeket, mint a szerződő felek alapadatai, az ingatlan címe vagy a bérleti díj mértéke.

Azonban olyan speciális elemeket is érdemes a szerződésbe belefoglaltatnia, melyek  nem csak az ingatlan kiadó, hanem kifejezetten a bérlő jogait is védik.

Ilyenek lehetnek például:

 • A rendeltetésszerű használat mellett előforduló garanciális hibákért Ön,  mint bérlő, nem felelős

 • A felmondási idő meghatározása.

 • A bérleti díj emelésére vonatkozó megkötések – meghatározott időközönként, mértéke nem haladhatja meg például az előző évben közzétett inflációs rátát.

 • Pontosan mit tartalmaz a bérleti díj? A közös költség is beleértendő?

 • Kaució (óvadék) mértéke, a visszafizetés feltételei, felhasználásának módjai

Garancia

Bérleti szerződését megszerkesztjük, átnézzük, felhívjuk a figyelmét az esetleges jogellenes kikötésekre, és a szükséges módosításokra, kiegészítésekre.

Munkánkra garanciát vállalunk: 100% visszafizetési garanciát vállalunk, hogy az illetékes hatóságok bejegyzik a kívánt változtatásokat, azaz amennyiben jogügylete az ügyvédi iroda hibájából hiúsul meg, a teljes munkadíjat visszatérítjük Önnek!

Irodai vagyonbiztosításunknak köszönhetően ügyfeleink a legnagyobb biztonságban tudhatják magukat!

§

Dr. Horváth Anikó Ügyvédi Iroda
ingatlanjogi ügyletei megbízható kezekben!

§

 • 25 éves szakmai tapasztalat

 • Rövid határidő

 • Biztonság

 • Egyedi szerződések

 • Garancia

 • Teljeskörű ügyintézés

§

INGATLAN, BUDAPEST

megbízható ingatlanjogász teljes körű szolgáltatásokkal

ingatlan adásvétel – ingatlan ajándékozás – ingatlan bérbeadás