Tervezési szerződés esetén a tervező tervezőmunka elvégzésére és tervdokumentáció átadására, a megrendelő annak átvételére és díj fizetésére köteles.

A terveknek épületek tervezése esetében is gazdaságos megoldásokat kell tartalmazniuk. Mit is jelent ez a kritérium pontosan?

A Magyar Mérnöki Kamara útmutatása szerint a gazdaságos megoldás szempontjából a kivitelezés költésvonzatát, valamint az épület működtetésének, üzemeltetésének költségeit egyaránt mérlegelni kell. A tervnek olyan megoldásokat kell tartalmazni, amikkel a megrendelő által megjelölt költséghatárok tarthatók. Kiemelkedően fontos szerepe van tehát a költségvetésnek, aminek reális számokat kell tartalmazni.

Álláspontunk, hogy a fentieket a szerződő feleknek pontosan, tételesen, a lehető legteljesebben kell meghatározni akár magában a tervezési szerződésben, akár annak mellékleteiben, így különösen a tervezési programban annak érdekében, hogy a tervek megfelelősége, a szerződésszerű teljesítés körében vita ne lehessen a felek között.