Ha kellően körüljártuk a kiszemelt ingatlan jogi helyzetét (melyről javasolt ingatlanjogban járatos ügyvéddel konzultálni) és minden kérdést tisztáztunk, sor kerülhet a vételi ajánlat megtételére.

Az ingatlanközvetítők általában saját vételi ajánlat sablonnal rendelkeznek, de figyeljünk arra, hogy az minden olyan lényeges körülményt tartalmazzon, amely vevőként fontos számunkra.

Az egyik leglényegesebb kérdés az, hogy a vételi ajánlatot az ingatlan tulajdonosának, vagy több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonosnak címezzük, ezért elengedhetetlen a tulajdoni lap alapos áttanulmányozása.

A vételi ajánlatban az általunk ajánlott vételár mellett javasolt a fizetési ütemezés rögzítése is annak érdekében, hogy az eladó megalapozott döntést tudjon hozni az ajánlatunkról.

A fizetési ütemezés körében jelöljük meg a foglaló mértékét és megfizetési időpontját. Fontos tudni, hogy a jelenlegi szabályok szerint a foglalót már nem kötelező a szerződéskötéskor átadni, azt megállapodás esetén később is teljesíthetjük, de még mindig az a jellemző, hogy a foglaló megfizetésére a szerződéskötéskor kerül sor.

A fizetési ütemezés körében jelöljük meg az önerő mértékét és megfizetésének időpontját, több részlet esetén annak időpontjait, vagy azt a feltételt, amely teljesülése (pl. ingatlan tehermentesítése) esetén sor kerül a kifizetésre.

Szintén jelöljük meg a banki kölcsönből vagy lakásvásárlási kedvezményből (pl. CSOK) fizetendő vételárrész összegét és fizetési határidejét, amennyiben ilyet igénybe veszünk. A bankkölcsön fizetési határidejét (mely általában a szerződéskötéstől számított 60-90 nap) mindenképpen előzetesen egyeztessük a hitelt nyújtó pénzintézettel.

A vételi ajánlatban fontos kikötni azt, hogy az ajánlatunkat meddig tartjuk fenn (ajánlati kötöttség), azaz az eladó meddig tud nyilatkozni arról, hogy az ajánlatunkat elfogadja-e vagy sem, esetleg ellenajánlattal él.

Szintén fontos rögzíteni a vételi ajánlatban azt, hogy mikor kerül sor az ingatlan birtokának átruházására, köznapi szóhasználattal a birtokátruházásra. Erre általában a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, vagy azt követő rövid idő (pl. 3-7 nap) belül szokott sor kerülni, de ez a felek megállapodásán múlik.

Szintén nagyon fontos annak a rögzítése a vételi ajánlatban, hogy az ajánlatunk elfogadása esetén mennyi időn belül vállaljuk megkötni az adásvételi szerződést. Ebben a kérdésben mindenképpen előzetesen egyeztessünk a szerződést készítő ügyvéddel.

Szintén lényeges kérdés annak tisztázása, hogy milyen ingóságok maradnak az ingatlanban, ezért ezt előre tisztázzuk és térjünk ki rá már a vételi ajánlatban is.

A fentieken kívül egyedi esetekben még más kérdések is felmerülhetnek, amelyeket érdemes tisztázni és a vételi ajánlatban arra kitérni, ezért javasolt a vételi ajánlat megtételéhez is ügyvéd közreműködését igénybe venni.

Ügyvédi Irodánk több évtizedes ingatlanügyi tapasztalattal rendelkezik, ezért várjuk jelentkezését, ha biztos kezekben akarja tudni ingatlanvásárlását.

kapcsolat