Az elrendelt szabadság módosítására csak a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke vagy a munkáltató működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén van lehetőség. Ebből az következik, hogy nincs időkorlát arra, hogy mennyivel a kiadott szabadság előtt lehet azt módosítani. Ha pl. a szabadság módosításának oka a kiadott szabadság előtti napon következik be, akkor is lehet a szabadságot módosítani.

Fontos szabály, hogy a munkáltatónak a kiadott szabadság módosítását írásban indokolnia kell és meg kell téríteni a módosítással a munkavállalónak okozott kárt és költséget (pl. a kiadott szabadságra a munkavállaló már lefoglalt egy utazást és a módosítás miatt fizetési kötelezettsége van a szálláshely felé, akkor a módosítással felemerülő kárt és költségeket a munkáltatónak meg kell térítenie).

Szintén fontos szabály, hogy a módosítás szükségességének indokolásával egyidejűleg tájékoztatni kell a munkavállalót arról, hogy a munkáltató mikor javasolja az elhalasztott szabadság kiadását, melynek időkorlátja, hogy a szabadság kiadását maximum 60 nappal lehet elhalasztani, vagyis az elhalasztott szabadságnak maximum a 60. napon el kell kezdődnie.

Amennyiben munkajogi segítségre van szükségük, keressék több évtizedes tapasztalattal rendelkező ügyvédi irodánkat.