Ingatlan bérbeadására vonatkozó szerződések esetében sajnos gyakran megtörténik, hogy a bérlő nem költözik ki önként a bérleményből. Ilyen esetben jogilag nem lehetséges az önhatalmú zárcsere és az egykori bérlő kizárása az ingatlanból.

Szerencsésebb a helyzet, ha a bérlő a bérleti szerződés alapján közjegyző által készített egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatban (közokiratban) vállalta a kiköltözést a bérleti jogviszony megszűnése esetére. Ez esetben önkéntes kiköltözés elmaradása esetén vele szemben a közokirat alapján egyből lehetőség van végrehajtási eljárás megindítására, amelynek során végső esetben karhatalom közreműködésével jár el a végrehajtó a bérlő „kilakoltatása” érdekében.

Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat hiányában a jogszerű eljárás ez esetre az ingatlan kiürítésére vonatkozó polgári peres eljárás megindítása az egykori bérlővel szemben.

Fontos, hogy az egykori bérlő a jogcím nélküli használat idejére használati díj fizetésére köteles az ingatlan tulajdonosa részére.

kapcsolat