Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy amennyiben az ingatlanunkat/tulajdoni hányadunkat el akarjuk adni, a kapott vételi ajánlatot közölnünk kell az elővásárlásra jogosultakkal azért, hogy ők el tudják dönteni, a vételi ajánlat szerinti feltételekkel (vételáron, fizetési határidővel stb.) megvásárolják-e az adott ingatlant/tulajdoni hányadot. Amennyiben az elővásárlásra jogosult személy úgy nyilatkozik, hogy él ezen jogával, akkor az adásvételi szerződés az eladó és az elővásárlásra jogosult személy között jön létre, tehát az eredeti vevőjelölt nem tudja az ingatlant megvásárolni.

Ha a tulajdonos az elővásárlási jogból eredő kötelezettségeinek megszegésével köt szerződést, az így megkötött szerződés az elővásárlási jog jogosultjával szemben hatálytalan. Az elővásárlásra jogosult ebben az esetben a szerződéskötésről való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül, de maximum a szerződéskötéstől számított 3 éven belül a vételi ajánlatot elfogadó nyilatkozatot tehet és igazolnia kell a teljesítőképességét is.

Az elővásárlási jog nem kerül minden esetben bejegyzésre a tulajdoni lapra, ezért javasoljuk, hogy már a vételi ajánlat megtétele előtt konzultáljon ügyvéddel a kiszemelt ingatlan teljeskörű jogi felülvizsgálatáról.

Irodánk több évtizede foglalkozik ingatlanjoggal, ilyen ügyekben forduljanak hozzánk bizalommal.

Elővásárlási jog