Adásvételi szerződés esetén nincs jogszabályban rögzítve, hogy az eladó vagy a vevő joga-e az adásvételi szerződést készítő ügyvéd kiválasztása és az sincs jogszabályban rögzítve, hogy az okiratszerkesztő ügyvéd munkadíját ki viseli.

A gyakorlatban a szokásjog alapján azonban az állapítható meg, hogy az adásvételi szerződést a vevő által választott ügyvéd készíti el, a vevő ad megbízást az ügyvédnek a szerződés elkészítésére, így az ügyvédi munkadíjat is a vevő viseli. A szerződést kötő felek azonban közös megegyezéssel bármikor eltérhetnek mind az okiratszerkesztő ügyvéd kiválasztása, mind az ügyvédi munkadíj viselése körében a kialakult gyakorlattól.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a vevő bízza meg az ügyvédet az adásvételi szerződés elkészítésével, az ügyvédnek (az ügyvédi tevékenységről szóló törvény alapján) tájékoztatnia kell az eladót arról, hogy az adásvételi szerződés ügyvédi ellenjegyzése az okiratot szerkesztő ügyvéd és az eladó között megbízási jogviszonyt nem hoz létre.

Tekintettel arra, hogy a tulajdonjog megszerzése nem a vételár kifizetésével, nem a birtokátruházással és nem is az adásvételi szerződés aláírásával történik meg (az adásvételi szerződés a felek között még csak kötelmi igényt, vagyis szerződéses jogviszonyt keletkeztet a tulajdonjog átruházására), hanem a tulajdonjog földhivatali (ingatlan-nyilvántartási) bejegyzésével, ezért azt javasoljuk, hogy az adásvételi szerződést saját maguk által választott, ingatlanjogban járatos ügyvéddel akkor is nézessék át, ha az adásvételi szerződést nem az önök által választott ügyvéd készíti el.

Amennyiben ingatlan tulajdonjogának átruházásban érintettek, szakszerű jogi segítség érdekében keressék bizalommal Ügyvédi Irodánkat!

 

Dr. Horváth Anikó Ügyvédi iroda - ingatlanos ügyvéd - Budapest