Néhány nappal ezelőtt Ügyfelünk bérleti szerződése vonatkozásában (amelyben Ő bérlői pozícióban szerepel) kérte segítségünket és tanácsunkat.
A bérleményben egyéni vállalkozóként sportszolgáltatásra irányuló tevékenységet végez. A világjárvány miatt bevétele jelentősen csökkent, a kialakult körülmények okán a bérleti díjat fizetni nem tudja.

A bérleti szerződése nagyon szűkszavúan fogalmazott a szerződés megszüntetése kapcsán, így a törvényi rendelkezéseket vettük alapul a tényállás megítélésénél.
Irodánk álláspontja szerint a fenti tényállás mellett a bérlő kizárólag rendes felmondással tudja megszüntetni a szerződést, míg a bérbeadónak lehetősége van – a bérleti díj nemfizetése okán – „rendkívüli felmondással” is megszüntetni azt. Elsődlegesen azonban a Felek közötti – a tárgyi szerződés megszüntetése nélküli -, a kialakult helyzet orvoslását célzó közös megegyezés, annak hiányában, másodlagosan a bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségét javasoltuk Ügyfelünknek.
A fenti tanácsadást követően lépett hatályba a Kormány 47/2020. (III.18.) sz. Kormányrendelete, amely a fenti tényállás vonatkozásában alkalmazandó rendelkezéseket tartalmaz és a kialakult helyzetet némileg új megvilágításba helyezi.
Irodánk értelmezésében a részletesen leírt tényállás mellett a Kormányrendelet szabályai alapján a bérleti szerződés 2020. június 30-áig felmondással nem szüntethető meg.
A Kormányrendelet teljes szövegét az alábbi linken olvashatják: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/0a45e158ca1d1b307b2057292893bc7981c3d500/megtekintes